KEIMENO ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ (ΑΠΟ 10/11) ΝΙΚΟ ΡΩΜΑΝΟ

Precarious Work

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΞΟΝΤΩΝΕΙ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ

Εδώ και αρκετό καιρό επιχειρείται από την πλευρά του κράτους η αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος. Η συγκεκριμένη κίνηση εκδηλώνεται με μια σειρά μέτρων που στερούν στοιχειώδη δικαιώματα στους κρατούμενους, τα οποία κατακτήθηκαν ύστερα από χρόνια αγώνων στις ελληνικές φυλακές, και με αποκορύφωμα τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ για όσους κρατούμενους χαρακτηρίζονται “επικίνδυνοι” από το καθεστώς. Μέσα σε αυτή τη συνθήκη οι κρατούμενοι Ηρακλής Κωστάρης και Νίκος Ρωμανός διεκδικούν τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών για να παρακολουθούν μαθήματα στις σχολές τους, άδειες που αυθαίρετα και εκδικητικά τους αρνούνται οι δικαστικές αρχές. Ο Ηρ. Κωστάρης ξεκίνησε απεργία πείνας στις 28 Οκτωβρίου την οποία και σταμάτησε ύστερα από 31 ημέρες εξαιτίας της ραγδαίας επιδείνωσης της υγείας του, δηλώνοντας πως θα συνεχίσει τον αγώνα με άλλα μέσα. Ο Νίκος Ρωμανός βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 10 Νοέμβρη. Ύστερα από την άρνηση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών να ικανοποιήσει το αίτημα του, συνεχίζει την απεργία πείνας και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο “Γ. Γεννηματάς”. Η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα κρίσιμη σύμφωνα με την ανακοίνωση του θεράποντα Ιατρού. Σε ένδειξη αλληλεγγύης στον αγώνα του Ρωμανού, σε απεργία πείνας βρίσκονται και οι Γ. Μιχαηλίδης (από 17/11), Α. Μπουρζούκος και Δ. Πολίτης (από 1/12).

Η επίθεση αυτή που διεξάγεται σε βάρος των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές, η οποία ξεκάθαρα στοχοποιεί το πιο αγωνιστικό κομμάτι αυτών και έχει ιδιαίτερα εκδικητικό χαρακτήρα απέναντι στους πολιτικούς κρατούμενους είναι κομμάτι της συνολικότερη επίθεσης που διεξάγουν το κράτος και τα αφεντικά στη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και στόχο έχει την καθυπόταξη όσων αντιστέκονται στη βαρβαρότητά τους, τον εκφοβισμό όλων των υπόλοιπων και την εδραίωση ενός καθεστώτος έκτακτης ανάγκης και μια διαρκούς συνθήκης πολέμου στο πεδίο της καθημερινής ζωής. Η ένταση του ελέγχου και της καταστολής, η αναβάθμιση του νομικού και κατασταλτικού οπλοστασίου, η διαμόρφωση καθεστώτος εξαίρεσης για κομμάτια του πληθυσμού που δε χωράνε στο νέο ασφυκτικό πλαίσιο που διαμορφώνουν οι κυρίαρχοι, όπως οι μετανάστες που στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι τοξικοεξαρτημένοι και οι άστεγοι, η ένταση των συνθηκών σκλαβιάς και εξαθλίωσης για εκατομμύρια ανθρώπους μέσα από την προώθηση, ακόμα και σήμερα, νέων, δυσβάστακτων και αντικοινωνικών μέτρων είναι μερικά μόνο χαρακτηριστικά παραδείγματα που συνθέτουν το σκηνικό εντός του οποίου επελαύνει ο σύγχρονος κρατικός ολοκληρωτισμός.

Η εκδικητική και απροκάλυπτη στάση του κράτους στην υπόθεση του αναρχικού απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού αποδεικνύει περίτρανα το ιδιότυπο καθεστώς ομηρίας που επιχειρεί να επιβάλλει το κράτος απέναντι στους αγωνιζόμενους και ιδιαίτερα απέναντι στους αναρχικούς. Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν ο εκδικητικός βασανισμός της αναρχικής Στέλλας Αντωνίου από την αντιτρομοκρατική για την απόσπαση DNA, η χωρίς στοιχεία ισόβια καταδίκη του αναρχικού κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου, η απαγόρευση της νόμιμης εξόδου από τη χώρα του αναρχικού Πόλυ Γεωργιάδη, οι εισβολές και οι έρευνες σε σπίτια αναρχικών αγωνιστών με διάφορες προφάσεις, οι προληπτικές προσαγωγές πριν από μεγάλες διαδηλώσεις, οι κατασκευασμένες διώξεις όπως αυτή του αναρχικού Θοδωρή Σίψα για την υπόθεση Μαρφίν κ.α. Ειδικά στην περίπτωση Ρωμανού, οποιαδήποτε άλλη επιλογή πέραν της δικαίωσης του αιτήματος του, θέτει σε άμεσο κίνδυνο την ίδια του τη ζωή και καθιστά υπεύθυνους αφενός το ίδιο το υπουργείο δικαιοσύνης, τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές και το αρμόδιο συμβούλιο της φυλακής και αφετέρου το κράτος συνολικά καθώς στο πλαίσιο της δικής του στρατηγικής “μηδενικής ανοχής” εντάσσεται η στάση όλων των προηγούμενων στην υπόθεση. Η επιβολή του βασανιστηρίου της αναγκαστικής σίτισης στον απεργό πείνας θα είναι κάτι το πρωτοφανές στη σύγχρονη μεταπολιτευτική ιστορία και χρήζει άμεσης πολιτικής απάντησης από τον κόσμο της αντίστασης και του αγώνα, ενώ καθιστά συνυπεύθυνους στο κρατικό έγκλημα τους γιατρούς που θα το αποδεχτούν.

Από την πλευρά μας εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον απεργό πείνας Νίκο Ρωμανό, όπως και σε κάθε άλλο αγωνιστή που αντιστέκεται στην τρομοκρατία του κράτους και βιώνει την αναλγησία του εξαιτίας της πολιτικής και κοινωνικής του δράσης. Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε σε κάθε πεδίο εκδήλωσης της επίθεσης των κυρίαρχων, προωθώντας τη συνολικοποίηση και τη διασύνδεση των επιμέρους κοινωνικών και ταξικών αγώνων, τη συλλογικοποίηση και τη μετωπική συμπαράταξη όλων των αντιστάσεων από τα κάτω μέχρι την καταστροφή του θνησιγενούς κόσμου του κράτους και του κεφαλαίου και τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας. Μέχρι την αναρχία και τον κομμουνισμό!

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ (ΑΠΟ 10 ΝΟΕΜΒΡΗ) ΝΙΚΟ ΡΩΜΑΝΟ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ

συνέλευση αναρχικών για την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση

Πάτρα, 6 Δεκέμβρη 2014

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s