ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

ΤΟ “ΜΕΓΑΛΕΙΟ” ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ: ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ, ΕΞΑΙΡΕΣΗ, ΕΞΟΝΤΩΣΗ…

μερικές σημειώσεις με αφορμή την απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων

το κείμενο σε μορφή pdf

Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την ολομέτωπη επίθεση που διεξάγεται από τα αφεντικά και το κράτος με αφορμή την καπιταλιστική κρίση, εξίσου απαραίτητη για τους κυρίαρχους σχεδιασμούς είναι και η αναδιάρθρωση του νομικού και κατασταλτικού του οπλοστασίου και η επιβολή καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στην κοινωνία, μέσα από την οποία περνά και η φυσική και πολιτική εξόντωση όσων αντιστέκονται σε αυτούς τους σχεδιασμούς. Μια διαδικασία που στοχεύει συνολικά στην κοινωνία και τις αντιστάσεις της και πραγματοποιείται σταδιακά μέσα από τη διαρκή αναβάθμιση της κατασταλτικής στρατηγικής του κράτους σε επίπεδο νομικό, ιδεολογικό και άμεσο-φυσικό. Από τις “αντι”-τρομοκρατικές νομοθεσίες, την ποινικοποίηση των μαχητικών διαδηλώσεων, τα σαθρά και ανυπόστατα κατηγορητήρια και τις δίκες-παρωδία, μέχρι τη στοχοποίηση φιλικών, συγγενικών και συντροφικών σχέσεων, τις εισβολές σε σπίτια αγωνιστών και τα ευφάνταστα τρομοσενάρια των αστυνομικών αρχών επιδιώκεται να καταστεί σαφές ότι καμιά από τις τόσο πολυπόθητες για το κράτος αναδιαρθρώσεις δεν πρόκειται να είναι διαπραγματεύσιμη και να εμπεδωθεί ένα σαφές μήνυμα ποινικοποίησης των αντιστεκόμενων, αλλά και όσων επιχειρήσουν στο μέλλον να αντισταθούν στη βαρβαρότητα του, μέσω ενεργειών παραδειγματισμού και εκδικητικότητας για όσους πέφτουν στα χέρια του.

Η καταστολή λοιπόν, αναδεικνύεται σε όπλο μείζονος σημασίας για το κράτος και τ΄αφεντικά στην κατεύθυνση της εξασθένισης και εν τέλει της εξουδετέρωσης των κοινωνικών αντιστάσεων και της πάταξης του εσωτερικού εχθρού, αποτελώντας ουσιαστικά μια στρατηγική ίσης σημασίας με αυτή των αναδιαρθρώσεων, καθώς από την επιτυχία της μιας εξαρτάται και η βιωσιμότητα της άλλης.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, από τη Δευτέρα 2 Μάρτη οι πολιτικοί κρατούμενοι Ν. Μαζιώτης, Κ. Γουρνάς, Δ. Κουφοντίνας και τα μέλη του Δικτύου Αγωνιστών Κρατουμένων Α. Σταμπούλος, Τ. Θεοφίλου, Φ. Χαρίσης, Α. Ντάλιος, Γ. Καραγιαννίδης ξεκίνησαν απεργία πείνας στην οποία σταδιακά συμμετέχουν και άλλοι κρατούμενοι αγωνιστές. Στις 9 Μάρτη, ξεκίνησε απεργία πείνας ο Γρ. Σαραφούδης και στις 16 του μήνα οι Δ. Πολίτης και Α.Δ. Μπουρζούκος, ενώ από τις 11 Μάρτη συμμετέχουν στην απεργία και οι Τούρκοι και Κούρδοι πολιτικοί κρατούμενοι.

Τα αιτήματα του αγώνα τους είναι: H κατάργηση των ειδικών συνθηκών κράτησης και των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ). Η κατάργηση των αντιτρομοκρατικών νόμων (αρθρα 187 και 187Α) και όλων των ειδικών διατάξεων, έκτακτων μέτρων και δικαστηρίων που εφαρμόζονται σε βάρος αγωνιστών. Η κατάργηση του νόμου περί απόκρυψης χαρακτηριστικών στις διαδηλώσεις (γνωστότερου ως κουκουλονόμου) και όλων των ειδικών κατασταλτικών νόμων που θεσπίζονται ενάντια στις διαδηλώσεις και τους κοινωνικούς-ταξικούς αγώνες Η κατάργηση της λήψης DNA και της αντιεπιστημονικής χρήσης του ως αποδεικτικού στοιχείου. Η άμεση αποφυλάκιση του πολυτραυματία Σάββα Ξηρού.

Το Σεπτέμβρη του 2001, μέσα σε κλίμα διάχυτης τρομοϋστερίας μετά από το χτύπημα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης που αποτέλεσε την απαρχή της παγκόσμιας αντιτρομοκρατικής εκστρατείας των κυρίαρχων, αλλά και σε πλήρη εναρμόνιση με τις ντιρεκτίβες της ευρωπαϊκής ένωσης, ψηφίζεται από το ελληνικό κράτος ο πρώτος αντιτρομοκρατικός νόμος, ενώ μερικά χρόνια αργότερα ψηφίζεται και ο δεύτερος. Σύμφωνα με τα άρθρα 187 και 187Α ποινικοποιείται μέχρι και η υποψία συμμετοχής σε οργάνωση η οποία δεν είναι απαραίτητο να έχει τελέσει κάποιο συγκεκριμένο αδίκημα, ενώ παράλληλα διώκονται ο εγκωμιασμός πράξεων που χαρακτηρίστηκαν τρομοκρατικές καθώς και στοχοποιούνται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο άτομα του στενού συγγενικού και φιλικού περιβάλλοντος.

Στο ίδιο πλαίσιο, και σε μια ολοένα και εντεινόμενη προσπάθεια του κράτους να αναβαθμίσει το νομικό του οπλοστάσιο για να καταστείλει τις δεκάδες μαχητικές διαδηλώσεις, θεσπίστηκε τον Απρίλιο του 2009, λίγους μόλις μήνες μετά την κοινωνική εξέγερση του Δεκέμβρη 2008 που με την ένταση της ταρακούνησε συθέμελα το σύστημα, ο “κουκουλονόμος”, ώστε να μπορεί να μετατρέπεται σε κακούργημα κάθε πράξη κοινωνικής/ταξικής αντιβίας. Σε πολλές περιπτώσεις που αναφέρονται στις παραπάνω διατάξεις, δόθηκε η δυνατότητα διόγκωσης των κατηγοριών σε βάρος συλληφθέντων αγωνιστών με βάση το επιχείρημα περί σύστασης τρομοκρατικής/εγκληματικής οργάνωσης, ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που χρησιμοποιήθηκε η λήψη DNA ως εργαλείο κατασκευής ενόχων. Ένα επιστημονικοφανές μέσο με αμφίβολα αποτελέσματα, δεδομένου ότι μπορεί να μεταφερθεί, να αναπαραχθεί, ακόμα και να κατασκευαστεί, που στόχο έχει να καταδικαστούν αγωνιστές που στην πραγματικότητα βρίσκονται στο στόχαστρο εξαιτίας της πολιτικής τους ταυτότητας. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των αναρχικών Άρη Σειρηνίδη και Τάσου Θεοφίλου, οι οποίοι διώχτηκαν και προφυλακίστηκαν με βάση την υποτιθέμενη ύπαρξη DNA σε κινητά ευρήματα. Ειδικά ο Θεοφίλου, καταδικάστηκε σε 25 χρόνια φυλάκιση με βάση το συγκεκριμένο “εύρημα”. Επιπλέον δεν πρέπει να ξεχνάμε και την προσπάθεια του κράτους να δημιουργήσει τράπεζα γενετικού υλικού μέσω της βίαιης λήψης DNA, με ενδεικτικό το παράδειγμα των διώξεων σε βάρος αγωνιστών ενάντια στα μεταλλεία χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Το κατασταλτικό κρεσέντο ολοκληρώνει μέχρι στιγμής η πρόσφατο ψήφιση του νομοσχεδίου που θεσμοθετεί τις ειδικές συνθήκες κράτησης για ορισμένους κρατούμενους και προβλέπει τη δημιουργία φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ’). Πρόκειται για ειδικές φυλακές στις οποίες επικρατούν ιδιαιτέρως σκληρές συνθήκες κράτησης (χωρίς άδειες ή δικαίωμα μείωσης της ποινής, παραμονή σε συνεχή απομόνωση). Είναι στην ουσία μια συνθήκη εξαίρεσης, μια εξορία μέσα στη φυλακή η οποία προορίζεται για υπόδικους/κατάδικους μεγάλης «επικινδυνότητας» (σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, «τρομοκρατία», συμμετοχή σε αγώνες στη φυλακή). Προφανώς κύριος στόχος είναι ο εσωτερικός εχθρός του κράτους, όσων δηλαδή οι ιδέες και οι πρακτικές τους δεν πρέπει να διαχυθούν κοινωνικά εντός ή εκτός των φυλακών γιατί απειλούν την εξουσία. Η πρώτη τέτοια φυλακή λειτουργεί ήδη στο Δομοκό.

Τέλος, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την υπόθεση του Σάββα Ξηρού, ο οποίος βρίσκεται εδώ και 13 χρόνια έγκλειστος στα “λευκά” κελιά τη δημοκρατίας με πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας τα οποία σταδιακά τον οδήγησαν στο να αποκτήσει ποσοστό 98% αναπηρίας. Μέχρι σήμερα, το κράτος εκδικητικά του αρνείται την αποφυλάκιση για λόγους υγείας και τη θεραπεία του σε νοσοκομείο.

Η σύγχρονη πολιτική διαχείριση, παρά τις εξαγγελίες περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις όποιες “δημοκρατικές ευαισθησίες” της αποδεικνύει στην πράξη πως δεν πρόκειται να επιφέρει ουσιαστικές αλλαγές σε κανένα επίπεδο. Από την προώθηση νέων αντικοινωνικών μέτρων, μέχρι τη συνέχιση της λειτουργίας των στρατοπέδων συγκέντρωσης με άλλη ονομασία και τη δημιουργία ειδικών κελιών υψίστης ασφαλείας σε κάθε φυλακή διαφαίνεται τελικά πως οι εκμεταλλευόμενοι και όσοι αντιστέκονται στο καθεστώς σκλαβιάς και εξαθλίωσης δεν έχουν τίποτα να προσμένουν από την κυβερνητική πολιτική, δεν πρέπει να έχουν καμιά αυταπάτη για την ίδια την εγκληματική και αντικοινωνική φύση του κράτους, όποιο προσωπείο κι αν αυτό λαμβάνει.

Από την πλευρά μας, στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των πολιτικών κρατουμένων-απεργών πείνας, αναγνωρίζοντας πως αποτελεί κομμάτι του αγώνα ενάντια στην κρατική καταστολή και την καπιταλιστική αναδιάρθρωση, ενάντια στην ίδια τη συνθήκη του εγκλεισμού και του καθεστώτος εξαίρεσης. Κομμάτι του συνολικότερου αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση, για την κοινωνική επανάσταση και τη δημιουργία ενός κόσμου ισότητας, αλληλεγγύης κι ελευθερίας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ – ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΚΩΧΗ ΜΕ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΕ: ΤΡΟΜΟΝΟΜΟ, “ΚΟΥΚΟΥΛΟΝΟΜΟ”, ΛΗΨΗ DNA, ΦΥΛΑΚΕΣ ΤΥΠΟΥ Γ’ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟΥ συνέλευση αναρχικών για την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση

Πάτρα, Μάρτης 2015 | saktapatra.wordpress.com

• email: saktapatra@gmail.com • Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, 20.00 με 23.00 στον αυτοδιαχεριζόμενο χώρο “επί τα πρόσω”, Πατρέως 87

Advertisements

5 responses to “ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ

  1. Παράθεμα: Συνέλευση αναρχικών για την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση : Κείμενο για την απεργία πείνας των πολιτικών κρατουμένων | Mpalothia·

  2. Παράθεμα: ΑΦΙΣΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΑΠΕΡΓΩΝ ΠΕΙΝΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ | Αναρχική Ομάδα "Δυσήνιος Ίππος"·

  3. Παράθεμα: Αφίσα αλληλεγγύης στον αγώνα των πολιτικών κρατουμένων απεργών πείνας | Dinamiter(A)·

  4. Παράθεμα: Πάτρα : Κατάληψη στον ρ/σ Antenna (ηχιτικό) για αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας πολιτικούς κρατούμενους | Mpalothia·

  5. Παράθεμα: Πάτρα : Κατάληψη στον ρ/σ Antenna (ηχητικό) για αλληλεγγύη στους απεργούς πείνας πολιτικούς κρατούμενους | Mpalothia·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s