Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

το κείμενο σε pdf

Με αφορμή την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής στις 20 Απρίλη

            «Δεν πολεμάμε τον φασισμό μαζί με την κυβέρνηση αλλά σε πείσμα της κυβέρνησης. Ξέρουμε ότι καμιά κυβέρνηση δεν πολεμάει τον φασισμό, για να τον καταστρέψει. Όταν η αστική τάξη βλέπει ότι η εξουσία γλιστρά από τα χέρια της, τον ανακαλεί, για να διατηρήσει τα προνόμιά της».

Buenaventura Durruti

            Στις 18 Σεπτέμβρη 2013 δολοφονείται στο Κερατσίνι ο αντιφασίστας μουσικός Παύλος Φύσσας (Killah P) από μαχαιριές που δέχτηκε στην καρδιά, σε ενέδρα που έστησαν σε αυτόν και την παρέα του οι παρακρατικοί φονιάδες της χρυσής αυγής, και ενώ βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής και παρακολουθούν το γεγονός μπάτσοι της ομάδας ΔΙΑΣ. Η δολοφονία αυτή εντάσσεται σε ένα μακρύ κατάλογο δολοφονικών και τραμπούκικων επιθέσεων της Χ.Α.  Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της δολοφονίας του Σαχτζάτ Λουκμάν στα Πετράλωνα, του βάναυσου ξυλοδαρμού των αιγύπτιων ψαράδων στο Πέραμα των δεκάδων θρασύδειλων επιθέσεων σε καταλήψεις, αυτοδιαχειριζόμενους χώρους και στέκια, των πολυάριθμων επιθέσεων με μαχαίρια σε αναρχικούς, αριστερούς και αντιφασίστες αγωνιστές, της δράσης των νεοναζιστών στο πλευρό των ΜΑΤ σε διαδηλώσεις,  της ενέδρας σε συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη και των απειλών που έχουν εκτοξεύσει οι νεοναζί για λογαριασμό των εφοπλιστών, όπως και για λογαριασμό της καναδικής πολυεθνικής Eldorado και του μεγαλοεργολάβου Μπόμπολα στα μεταλλεία της Χαλκιδικής. Παραδείγματα που αποδεικνύουν περίτρανα πως η αναβάθμιση της βίας από την πλευρά της Χ.Α είναι ένα κομμάτι μόνο της αναβαθμισμένης κατασταλτικής βίας του κράτους και του κεφαλαίου εναντίον των εκμεταλλευόμενων αλλά και αγωνιζόμενων κομματιών της κοινωνίας, ενώ η σύλληψη και η δίωξη ορισμένων νεοναζί σήμερα για περιστατικά που ήταν γνωστά εδώ και αρκετό καιρό, αποδεικνύει μόνο την άμεση εμπλοκή στις επιθέσεις και την ενορχήστρωσή τους από το επίσημο κράτος.

            Την επόμενη μέρα της δολοφονίας του Φύσσα, γίνονται μαζικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα  οι οποίες παίρνουν μαχητικά χαρακτηριστικά και χτυπιούνται βάναυσα από την αστυνομία. Παράλληλα, σε μια προσπάθειά του να αναχαιτίσει την έκφραση της κοινωνικής οργής, να κατευνάσει τις αντιδράσεις, αλλά και να αποδείξει ότι αυτό είναι το μόνο που μπορεί να εγγυηθεί την κοινωνική ομαλότητα, το κράτος επιλέγει να φορέσει τον “αντιφασιστικό” του μανδύα, “ανακαλύπτοντας” ξαφνικά αυτό που ήταν γνωστό εδώ και αρκετά χρόνια. Πως η χρυσή αυγή, δηλαδή ο πολιτικός επίγονος των χιτών και των ταγματασφαλιτών της κατοχής και του εμφυλίου, δεν είναι τίποτα άλλο από μια που, εκτός από το φυλετικό μίσος, ασχολείται κυρίως με δολοφονίες, μαχαιρώματα, εκβιασμούς, προστασίες και επιθέσεις. Η σύλληψη και η προφυλάκιση της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής με κατηγορίες του αντιτρομοκρατικού νόμου ήταν το αποκορύφωμα μιας γιγάντιας επιχείρησης υποκρισίας και απενοχοποίησης του βασικού υπαίτιου της δράσης της χρυσής αυγής που δεν είναι άλλος από το ίδιο το κράτος που την εξέθρεψε.

            Άλλωστε, η εγκληματική αποτελεσματικότητα της χρυσής αυγής δεν οφειλόταν ούτε στην κίβδηλη γενναιότητα των θρασύδειλων μπράβων της ούτε σε καμιά οργανωτική ανωτερότητα των ταγμάτων εφόδου της, και ακόμα λιγότερο στην ηθική δύναμη της εκλογής τους, αλλά σε έναν και μόνο παράγοντα: τη βεβαιότητα του ακαταδίωκτου. Τη σιγουριά, δηλαδή, ότι δρουν στη σκιά ενός ολόκληρου κρατικού μηχανισμού που επιβραβεύει σιωπηρώς τις πράξεις τους, ότι έχουν την αμέριστη συμπαράσταση των δυνάμεων καταστολής με τις οποίες είναι συγκοινωνούντα δοχεία.

            Φυσικά, αμέτοχα σε αυτή την προσπάθεια δήθεν αντιφασιστικής προβολής του κράτους δεν θα μπορούσαν να μείνουν και τα αστικά Μ.Μ.Ε. Η σύλληψη της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής με κατηγορίες του αντιτρομοκρατικού νόμου, η προφυλάκιση των στελεχών της στον Κορυδαλλό και οι σχετικές εικόνες που μεταδόθηκαν με τους βουλευτές της δεμένους με χειροπέδες να μεταφέρονται στα δικαστήρια ήταν ενδεικτικές στιγμές της πρόδηλης υποκρισίας και της προσπάθειας αποπροσανατολισμού που στήθηκε από τον ίδιο μηχανισμό  ο οποίος μέχρι την προηγούμενη  μέρα της δολοφονίας του Παύλου, αναδείκνυε σε τηλεοπτικούς αστέρες τις απεχθείς προσωπικότητες των νεοναζί, αποκρύπτοντας τη δολοφονική και αντικοινωνική τους δράση.

            Στις 20 Απριλίου ξεκινάει η δίκη της χρυσής αυγής η οποία θα πραγματοποιηθεί στην ειδική αίθουσα των φυλακών του Κορυδαλλού. Οι κατηγορίες που βαρύνουν τους 69 κατηγορούμενους-μέλη της χρυσής αυγής είναι η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης αλλά και πλήθος άλλων κατηγοριών όπως ανθρωποκτονία, παράνομη κατοχή πυροβόλων όπλων και εκρηκτικών, παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών κ.α.

            Σε αυτό το σημείο, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη και η επιλογή του κράτους να χρησιμοποιήσει τον νόμο περί εγκληματικής οργάνωσης για να προφυλακίσει αρκετά από τα μέλη της χρυσής αυγής. Ο συγκεκριμένος νόμος είναι κομμάτι της εκστρατείας του κράτους για την καθυπόταξη των κοινωνικών/ταξικών αντιστάσεων και την αναδιάρθρωση του νομικού και κατασταλτικού του οπλοστασίου, στην κατεύθυνση της επιβολής καθεστώτος έκτακτης ανάγκης στην κοινωνία. Είναι ένας νόμος που έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον για την ποινικοποίηση του αγώνα, των αντιστάσεων της κοινωνίας και ιδιαίτερα για τα πιο ριζοσπαστικά κομμάτια της, αλλά και για τον εκφοβισμό όλων εκείνων των ανθρώπων που στο μέλλον θα θελήσουν να σταθούν απέναντι στην βαρβαρότητα που τους επιβάλλει η κυριαρχία. Είναι ξεκάθαρο ότι η κυριαρχία εντέχνως προσπαθεί να αποσπάσει την κοινωνική νομιμοποίηση για την εφαρμογή του τρομονόμου, των παρακολουθήσεων και διάφορων άλλων έκτακτων κατασταλτικών μέτρων μέσα από τη χρήση τους για τη δήθεν καταπολέμηση των νεοναζί. Το παραπάνω έρχεται σε άμεση σύνδεση με τη ρητορική των «δύο άκρων» η οποία επιχειρεί να ταυτίσει την παρακρατική δράση των τραμπούκων και φονιάδων της χρυσής αυγής με τον κόσμο του αγώνα και της αντίστασης.

            Ενάμιση χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα μπορεί να έχει αλλάξει η πολιτική διαχείριση παρόλα αυτά η στρατηγική του κράτους παραμένει η ίδια. Η συγκυβέρνηση Συριζα-Ανελ προσπαθεί να αποσπάσει την κοινωνική συναίνεση και να εγγυηθεί την κοινωνική ομαλότητα. Μέσα από το εμπόριο ελπίδας και τις φρούδες υποσχέσεις επιχειρεί να προβάλλει ένα πιο κοινωνικό προσωπείο μόνο που η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, οι φυλακές υψίστης ασφαλείας, οι εισβολές σε σπίτια αγωνιστών, η καταστολή των αγωνιζόμενων, τα λοκ-αουτ και ο αστυνομικός αποκλεισμός στην κατειλημμένη πρυτανεία, η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, η νέα συμφωνία με τους χρηματοπιστωτικούς και τοκογλυφικούς μηχανισμούς της ΕΕ, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ, η συνέχιση του προγράμματος λιτότητας και η προώθηση νέων αντικοινωνικών μέτρων μας δείχνουν ότι ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός συνεχίζει να επιβάλλεται αποτελώντας μια μόνιμη συνθήκη και ότι η επίθεση στην κοινωνία θα συνεχίσει να οξύνεται. Από την κυβέρνηση λοιπόν, δεν βλέπουμε κανέναν πραγματικό φραγμό στο φασισμό(τον οποίο το ίδιο το σύστημα γεννά), παρά μόνο έναν φραγμό στο δρόμο για την επαναστατική κοινωνική χειραφέτηση.

            Τον φασισμό δεν θα τον αντιμετωπίσει το κράτος, γιατί αποτελεί οργανικό του κομμάτι. Απέναντι στη δήθεν αντιμετώπιση του φασισμού μέσω της δικαστικής δίωξης των παρακρατικών νεοναζί της χρυσής αυγής, καλούμε όλους τους αγωνιζόμενους να επαγρυπνούν, έχοντας τη βαθιά πεποίθηση πως το μοναδικό προνομιακό πεδίο αντιπαράθεσης με τους φασίστες (όπως και επίλυσης όλων των κοινωνικών και ταξικών προβλημάτων) είναι οι δρόμοι του αγώνα και της αντίστασης. Η συντριβή του φασισμού θα είναι αποτέλεσμα των πλατιών, οργανωμένων στη βάση, μαχητικών χειραφετημένων και ριζοσπαστικών αγώνων.  Τον φασισμό θα τον συντρίψουμε στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στους δρόμους, στις γειτονιές, στις πλατείες, και στα οδοφράγματα.

Μόνο η συνολική ανατροπή του κράτους και του καπιταλισμού, η κοινωνική απαλλοτρίωση του πλούτου που παράγουμε εμείς οι ίδιοι και απομυζεί μια κάστα εξουσιαστών, μόνο η οργάνωση από τα κάτω της κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης σε κάθε μέτωπο του πολέμου που μας έχουν κηρύξει, μόνο η κοινωνική επανάσταση και η οικοδόμηση μιας αταξικής κοινωνίας κοινοκτημοσύνης και ελευθερίας  μπορούν να δικαιώσουν τους πόθους και τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες των καταπιεσμένων και εκμεταλλευόμενων, όλου του κόσμου.

 

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ ΕΙΝΑΙ ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ

ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ, ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

συνέλευση αναρχικών για την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση

Πάτρα, Απρίλης 2015 | saktapatra.wordpress.com

• email: saktapatra@gmail.com • Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, 20.00 με 23.00 στον αυτοδιαχεριζόμενο χώρο “επί τα πρόσω”, Πατρέως 87

Advertisements

One response to “Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

  1. Παράθεμα: Πάτρα : Ο φασισμός τσακίζεται στους δρόμους από τον κόσμο του αγώνα (Συνέλευση αναρχικών για την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση) | Mpalothia·

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s