ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ MOHAMED A.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ MOHAMED A.

solidarity-fist

 

Από τις 13 Δεκέμβρη ο Αιγύπτιος Mohamed A. βρίσκεται σε μακρά απεργία πείνας διεκδικώντας την ακύρωση της απέλασής του στην Τουρκία (διαδικασία που προβλέπεται σύμφωνα με τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας) αλλά και την χορήγηση πολιτικού ασύλου.

Ενώ προχωρούσε η απεργία πείνας και ο ίδιος είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, οι μπάτσοι ψευδόμενοι του ανακοίνωσαν πως θα μεταφερθεί στην Αθήνα »καθησυχάζοντάς» τον με τον τρόπο αυτό, μόνο και μόνο, για να τον ξαναστείλουν στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Λέσβου, όπου κρατείτο. Διανύοντας ήδη την 38η ημέρα αποχής από τροφή κι έχοντας μεταφερθεί ξανά στο νοσοκομείο, η υγεία του επιδεινώνεται μέρα με τη μέρα όλο και περισσότερο. Η αδιαλλαξία των αρχών αλλά και οι ψυχικές πιέσεις που του ασκούνται από τη διεύθυνση του νοσοκομείου Μυτιλήνης, στην οποία νοσηλεύεται -μια διεύθυνση που συμμορφώνεται με τις αντίστοιχες πιέσεις των αστυνομικών-  εντείνουν τη σωματική και ψυχική του εξάντληση. Η διευθύντρια εξάλλου του νοσοκομείου δήλωσε πως θα του χορηγηθεί εξιτήριο και με τον τρόπο αυτό θα ξανασταλθεί στα κρατητήρια της Αστ. Διεύθυνσης Λέσβου προοριζόμενος προς απέλαση.

Ο Μοhamed έφτασε στη Λέσβο τον περασμένο Απρίλιο και οδηγήθηκε στο κέντρο κράτησης της Μόριας, προκειμένου να περιμένει την εξέταση του αιτήματος ασύλου, που είχε υποβάλλει. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που εξαναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον τόπο του. Ήδη, μετά την εξέγερση του 2012,  επέστρεψε από τη Γαλλία στην Αίγυπτο. Πήρε όμως την επιλογή να δημοσιοποιήσει βίντεο με δολοφονίες οπαδών του Μόρσι από το στρατιωτικό καθεστώς Σίσι και αυτή του η επιλογή τον έβαλε στο στόχαστρο του καθεστώτος δεχόμενος απειλές για τη ζωή του. Ευρισκόμενος στη Λέσβο κι ενώ έκανε αιτήματα για χορήγηση ασύλου, η αρμόδια υπηρεσία απέρριπτε τα αιτήματά του. Ως εκ τούτου, από τον Οκτώβρη του 2016 ο Μοhamed βρίσκεται σε καθεστώς διοικητικής κράτησης και μόνο ο αγώνας του μέσω της απεργίας πείνας και η στήριξη αλληλέγγυου κόσμου έχει αναβάλει προς στιγμή την απέλασή του.

Στο σημείο αυτό να προσθέσουμε πως η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ορίζει πως όσοι μετανάστες έχουν εισέλθει στην Ελλάδα μέσω Τουρκίας από τις 20 Μαρτίου και μετά, θα επιστρέφουν αναγκαστικά στην Τουρκία. Με τον τρόπο αυτό το ελληνικό κράτος επαναπροωθεί, δηλαδή απελαύνει στην Τουρκία εκείνους που είτε δεν υποβάλλουν αίτηση ασύλου είτε εκείνους των οποίων οι αιτήσεις απορρίφθηκαν. Η περίπτωση του Mohamed είναι η δεύτερη.

Η επιχειρούμενη απέλαση του Μohamed δεν είναι μια μοναδική περίπτωση. Αντιθέτως, είναι κομμάτι των χιλιάδων επιπλέον απελάσεων-επαναπροωθήσεων που έχουν μεθοδευτεί και επιδιώκονται να ενταθούν το επόμενο διάστημα από το ελληνικό κράτος ως μέρος της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας. Οι απελάσεις μεταναστών, ο φράκτης στον Έβρο, τα hot spots στα νησιά, οι κρατικές και παρακρατικές επιθέσεις σε δομές αλληλεγγύης, οι αμέτρητοι πνιγμένοι στο Αιγαίο -ως μέρος της αντιμεταναστευτικής πολιτικής του ελληνικού κράτους- είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την κοινή αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Οι φράκτες που έχουν υψωθεί από τις κυβερνήσεις των ευρωπαικών κρατών, η επιτήρηση των συνόρων μαζί με τις κοινές διακρατικές στρατιωτικές επιχειρήσεις και τους ελέγχους, η δημιουργία βάσης δεδομένων και η λειτουργία των κέντρων κράτησης ως χώρων ελέγχου και διαλογής προσφύγων διαμορφώνουν το κλίμα της επιχειρούμενης από τα κράτη παρανομοποίησης και ποινικοποίησης προσφύγων που θα οδηγήσουν σε μαζικούς αναγκαστικούς επαναπατρισμούς.

Ενάντια στις επιδιώξεις της κυριαρχίας, ενάντια στην Ευρώπη φρούριο, τη στρατιωτικοποίηση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής που μεθοδεύεται από το κράτος και το κεφάλαιο αλλά κι ενάντια στην υποταγή και τον κοινωνικό κανιβαλισμό που επιχειρείται να επιβληθεί στο κοινωνικό σώμα, να προτάξουμε την αλληλεγγύη των καταπιεσμένων κι εκμεταλλευόμενων κομματιών της κοινωνίας.

ΚΟΙΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΝΤΟΠΙΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΓΙΑ ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΙ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΝ ΑΠΕΡΓΟ ΠΕΙΝΑΣ ΜOHAMED A.

ΑΜΕΣΗ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΓΙΑ ΠΑΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΕΛΑΣΗΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΑΣΥΛΟΥ

ΑΜΕΣΗ ΠΑΥΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΠΕΛΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Συνέλευση Αναρχικών για την Κοινωνική και Ταξική Αντεπίθεση

Πάτρα, Γενάρης 2017

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s