Κείμενο με αφορμή τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου

2

το κείμενο σε μορφή pdf

ΣΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ

Ή ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΠΡΟΣΩΠEIΟ

«ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΩ. Διότι θέλω να ζήσω ελεύθερος πλέον και την ελευθερία μου αυτήν είνε αδύνατον να μου την δώσουν οι οποιοιδήποτε επιτήδειοι καιροσκόποι δια του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» δι’ αυτό «αποφασίζω και διατάσσω» κ’ εγώ τον εαυτό μου, ίνα οργανούμενος μακράν από κάθε φαυλότητα, επιβάλω προς αυτούς την ελευθερίαν, δια των οργανώσεών μου. Έχω δε την πεποίθησιν, ότι, εάν, ούτω σκεπτόμενος, κάθε εργάτης λάβη την ιδίαν απόφασιν με μένα, εντός ολίγου χρονικού διαστήματος θα δοκιμάσουμε τα καλά αποτελέσματα των ελευθέρων και απηλλαγμένων από κάθε πολιτικήν σαπίλαν οργανώσεών μας».

Σταύρος Κουχτσόγλου, εφ. Άμυνα, τχ. 210, 2 Νοέμβρη 1920

Ο θεσμός των εκλογών δημιουργήθηκε ακριβώς για να εξυπηρετήσει το ίδιο το αστικό σύστημα και τα συμφέροντα του. Μέσω μιας διαδικασίας δήθεν ισότιμης συμμετοχής όλων, πλούσιων και φτωχών, δίνεται η απάντηση στο ερώτημα του ποιοι θα είναι η αισχρή εκείνη μειοψηφία που θα αναλάβει την πολιτική διαχείριση του κράτους για να κάνει κουμάντο στην τεράστια κοινωνική πλειοψηφία και για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του εαυτού της και των νόμιμων εκμεταλλευτών της κοινωνικής βάσης που είναι τα αφεντικά. Με συνοπτικές διαδικασίες, η διαχείριση της παραγωγής, της εργασίας, της εκπαίδευσης, της υγείας και όλων των δραστηριοτήτων που συνθέτουν αυτό που ονομάζουμε κοινωνική ζωή περνάει στα χέρια μιας ελίτ που ορίζει, νομιμοποιεί, απονομιμοποιεί και διαμορφώνει τους όρους λειτουργίας ολόκληρης της κοινωνίας ερήμην της.

Στην παρούσα κοινωνική και πολιτική συγκυρία, οι εκλογές έρχονται να λειτουργήσουν ως βαλβίδα αποσυμπίεσης για το ήδη χρεοκοπημένο πολιτικό και οικονομικό σύστημα που προσπαθεί να κερδίσει παράταση ζωής προσμένοντας στη διαμόρφωση συνθηκών κοινωνικής ειρήνης. Από τη μια, είναι μια ευκαιρία ανασυγκρότησης για το δεξιό-φασιστικό μπλοκ που διαφεντεύει τη χώρα τα τελευταία χρόνια έχοντας δημιουργήσει όρους άγριας εξαθλίωσης, υποταγής και καταστολής για τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας και επανεμφάνισης του αργότερα ώστε να εφαρμόσει ακόμα πιο ολοκληρωτικές μεθόδους διαχείρισης, αποτελειώνοντας έτσι όσα ελάχιστα θα έχουν απομείνει όρθια. Από την άλλη, είναι μια ευκαιρία κεφαλαιοποίησης από την καθεστωτική – ρεφορμιστική αριστερά των αγώνων που δόθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ευτελίζοντας κάθε έννοια ουσιαστικής αυτοοργάνωσης και ανοίγοντας τη βεντάλια της διαταξικότητας, στήνει αναχώματα στην ανάπτυξη ενός μαχητικού κοινωνικού και ταξικού κινήματος προωθώντας την διαμόρφωση όρων κοινωνικής και ταξικής ειρήνης. Στην πραγματικότητα, μέσω μιας πρότασης εναλλακτικής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης, επιχειρείται να βρεθεί ένας νέος τρόπος για τη συνέχιση της καπιταλιστικής επίθεσης με όσο το δυνατόν λιγότερους κοινωνικούς κραδασμούς. Μια πρόταση, όμως, που είναι καταδικασμένη να αποτύχει, αργά ή γρήγορα, καθώς σήμερα είναι τέτοιο το βάθος και η όξυνση της κρίσης αυτής που ούτε την επιστροφή στο μοντέλο του κράτους πρόνοιας παλαιότερων δεκαετιών επιτρέπει, ούτε τον εξωραϊσμό της υπάρχουσας γενικευμένης επίθεσης ευνοεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, για την ίδια την κοινωνία και τις αντιστάσεις της υπάρχουν δυο επιλογές: αφενός, υπάρχει η επιλογή της επανάπαυσης και της τήρησης στάσης αναμονής στο νέο πολιτικό περιβάλλον που διαμορφώνεται, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα την αποδιοργάνωση του ίδιου του κοινωνικού και ταξικού κινήματος, την αναδίπλωση και την οπισθοχώρηση του, με απρόβλεπτες συνέπειες στο μέλλον, όταν θα χρειαστεί να ανασυσταθεί και να περάσει έγκαιρα στην αντεπίθεση. Αφετέρου, υπάρχει η επιλογή της συνέχισης, της όξυνσης και της διεύρυνσης των κοινωνικών και ταξικών αγώνων, χωρίς αυταπάτες περί εξανθρωπισμού του συστήματος που γεννάει τη φτώχεια και το θάνατο, μακριά από επίδοξους σωτήρες και διαχειριστές της κοινωνικής οργής. Υπάρχει η επιλογή της κοινωνικής αυτοοργάνωσης, η συνειδητοποίηση πως δεν θα βρεθεί κανείς έξω από εμάς για να αγωνιστεί για τα συμφέροντα μας, η προσπάθεια σύνδεσης και ριζοσπαστικοποίησης των αγώνων που ξεπηδούν από τα κάτω στην κατεύθυνση της κατάρτισης ενός όσο γίνεται πιο ολοκληρωμένου προγράμματος για τη συνολική ανατροπή του υπάρχοντος συστήματος, για την εφαρμογή της επίπονης και διαρκούς διαδικασίας του κοινωνικού μετασχηματισμού και της κοινωνικής επανάστασης. Μια διαδικασία που ενώ στιγματίζεται ως ουτοπική από τους εχθρούς της, αποτελεί στην πραγματικότητα τη μοναδική ρεαλιστική πρόταση οργάνωσης και διεύθυνσης των λειτουργιών της πόλης, της κοινότητας, της εργασίας και της συλλογικής δημόσιας ζωής από την ίδια την κοινωνία και τα συλλογικά της όργανα. Μέσα από τη δημιουργία οριζόντιων, συλλογικών και αντιιεραρχικών δομών αυτοθέσμισης όπως τα εργατικά συμβούλια, οι λαϊκές συνελεύσεις και οι ελευθεριακές κομμούνες που θα προωθούν διαρκώς την κοινωνική χειραφέτηση, τη δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, τη συλλογική ζωή και που θα τροφοδοτούνται από την ίδια την επανάσταση και θα την ανατροφοδοτούν εξελίσσοντας και ενδυναμώνοντας την.

Απέναντι στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού και του κράτους που δεν έχουν τίποτα να υποσχεθούν παρά μόνο τη διαιώνιση της εκμετάλλευσης και της καταπίεσης. Απέναντι στην υποταγή και την εξαθλίωση, στον κανιβαλισμό και τον κοινωνικό εκφασισμό που επιβάλλουν οι κυρίαρχοι, η μοναδική ελπίδα σήμερα είναι να ακολουθήσουμε το δρόμο του αγώνα, της αυτοοργάνωσης και της αλληλεγγύης, χωρίς αυταπάτες εξωραϊσμού του υπάρχοντος συστήματος. Η μοναδική διέξοδός είναι η πολιτική, ταξική και κοινωνική οργάνωση, η ενίσχυση και η αναβάθμιση των συλλογικών, ριζοσπαστικών, οριζόντιων αγώνων στις γειτονιές, στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία και τις σχολές, στους δρόμους. Η μοναδική απελευθερωτική προοπτική είναι ο αγώνας για την κοινωνική επανάσταση, για τη δημιουργία μιας κοινωνίας ισότητας, αλληλεγγύης, δικαιοσύνης κι ελευθερίας.

…ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ, ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙKΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ,

ΤΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ!

Συνέλευση αναρχικώνγια την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση

Πάτρα, Γενάρης 2015 | saktapatra.wordpress.com

Για επικοινωνία:

mail: saktapatra@gmail.com

Τρίτη-Πέμπτη-Σάββατο, 19.00 με 23.00

στον αυτοδιαχεριζόμενο χώρο «επί τα πρόσω» ( Πατρέως 87 στις σκάλες)

1 responses to “Κείμενο με αφορμή τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου

  1. Παράθεμα: Συνέλευση αναρχικών για την κοινωνική και ταξική αντεπίθεση : Κείμενο με αφορμή τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου | Mpalothia·

Σχολιάστε